De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar infectieziekten die worden verspreid door muggen.

Het bedrag wordt door zeven publieke organisaties aangevuld tot 10 miljoen euro. Het onderzoek duurt vijf jaar en wordt geleid door een onderzoeker van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Dit centrum gaat er samen met andere onderzoeksinstituten in Nederland mee aan de slag.

De NWO stelt het bedrag beschikbaar, omdat Nederland door het waterrijke landschap extra kwetsbaar is voor uitbraken van infectieziekten.

Een belangrijk doel is om erachter te komen of reizen, waterbeheer en het landschap bijdragen aan de kans op een uitbraak. Ook de rol van klimaatverandering wordt onder de loep genomen.

Op basis van die gegevens zouden maatregelen getroffen moeten worden, zodat Nederland beter voorbereid is op een uitbraak. Het moet een "weersverwachting voor het risico op uitbraken" worden, aldus onderzoeksleider Marion Koopmans.