De Fivoorkliniek in Den Dolder moet meer rekening houden met de veiligheid van omwonenden. Als een patiënt zich niet aan de verlofafspraken houdt en wordt ingeschat dat dit onrust kan veroorzaken, dan meldt de kliniek dat voortaan direct bij de gemeente. Dat is dinsdag afgesproken tijdens overleg met de gemeente Zeist, waar Den Dolder onder valt.

Binnen twee weken volgt nader overleg met de klankbordgroep van bewoners, zegt een woordvoerder van de kliniek waarin eerder ook Anne Fabers moordenaar Michael P. verbleef.

Met het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Fivoor vorige week vergelijkbare afspraken gemaakt. Dat gebeurde nadat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de kliniek op het matje had geroepen toen de 43-jarige patiënt Peter M. niet teruggekeerde van onbegeleid verlof. De kliniek had dat nergens gemeld.

Sindsdien moet Fivoor drie maanden lang dagelijks aan het ministerie van Justitie en Veiligheid rapporteren over de gang van zaken. De gemeente Zeist heeft zo'n dagelijkse rapportage dinsdag niet geëist.

Verbetering: Eerder meldden we op basis van persbureau ANP abusievelijk dat de kliniek elke verandering in de verlofregeling van een patiënt direct bij de gemeente moet melden. De Fivoorkliniek liet ons weten dat dit alleen het geval is als de patiënt zich niet aan de verlofafspraken houdt en de kliniek verwacht dat dit onrust kan veroorzaken.