De afdeling Toeslagen van de Belastingdienst heeft tijdens Pinksteren gedupeerde ouders benaderd voor een persoonlijk gesprek met staatssecretaris Menno Snel van Financiën, blijkt maandag uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

De fiscus handelt daarmee in strijd met de Algemene wet bestuursrecht. De advocaat van de gedupeerde ouders - die al jarenlang tegen de overheid procedeert vanwege de onrechtmatige stopzetting van toeslagen - werd namelijk gepasseerd door de Belastingdienst.

De Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Bart Snels (GroenLinks) eisten maandag in een reeks schriftelijke spoedvragen dat ouders alsnog door hun advocaat kunnen worden bijgestaan.

Uit die vragen blijkt dat zij vrezen dat Snel de ouders nu snel probeert af te kopen met een schadevergoeding en deze gedupeerden dan een geheimhoudingsplicht oplegt.

De drie partijen willen voor dinsdag 12.00 uur antwoord van Snel. Op diezelfde dag praat de staatssecretaris met gedupeerde ouders.

'Kinderopvangtoeslag met achterhaalde informatie stopgezet'

Eind mei onthulden RTL Nieuws en Trouw dat de fiscus de kinderopvangtoeslag van honderden ouders op basis van achterhaalde informatie had stopgezet. Een woordvoerder van de Belastingdienst stelde toen nog dat "de bovenste steen boven moet komen".

Vijftig Kamervragen van het CDA, SP en GroenLinks over de zaak zouden al zes weken onbeantwoord bij het ministerie liggen. Uit de antwoorden moet blijken of Snel de Tweede Kamer wel juist en volledig heeft geïnformeerd. De Tweede Kamer wil nog voor het zomerreces met Snel over de zaak debatteren.