De Levenseindekliniek in Den Haag heeft tussen woensdagavond en vrijdagmiddag 41 buitenlandse verzoeken voor euthanasie ontvangen. Dat meldt een woordvoerder van de kliniek. De meldingen komen uit onder meer India en Guatemala. Normaal gesproken komen er één of twee verzoeken per week binnen.

Het betekent veel extra werk voor de kliniek. Alle vragers krijgen een antwoord met "een uitgebreide lijst met voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat de aanvraag überhaupt in behandeling wordt genomen". Volgens de woordvoerder gebeurt dat in de praktijk "zelden".

Tegelijkertijd wil de kliniek mensen geen valse hoop geven: "Onze focus is Nederland. Op euthanasietoerisme zitten we zeker niet te wachten."

Aanleiding voor de toename is de media-aandacht voor het overlijden van de zeventienjarige Noa Pothoven uit Arnhem. Zij schreef een boek over haar verlangen naar de dood nadat ze als jong meisje seksueel was misbruikt. Pothoven vroeg de Levenseindekliniek om hulp, maar die wees haar af vanwege haar leeftijd.

Het meisje overleed vorig weekend nadat ze was gestopt met eten en drinken. Buitenlandse media meldden abusievelijk dat er sprake was van actieve euthanasie en meldden zich massaal bij de Levenseindekliniek. Volgens de woordvoerder ontving de kliniek telefoontjes en e-mails van bijna honderd journalisten.

Vrienden en familie van Pothoven brachten naar buiten dat de kliniek niets met haar overlijden te maken had en vertelden de werkelijke toedracht.

Wil je praten over zelfmoord, ga dan naar 113.nl of bel met de hulplijn voor Zelfmoordpreventie: 0900-0113.