Tata Steel in IJmuiden heeft zaterdagochtend opnieuw grafiet uitgestoten. Het bedrijf verstuurde omwonenden zaterdagochtend zelf een waarschuwingsbericht. Tata Steel zegt dat "extreem harde wind" grafiet had verspreid op het Harsco-terrein, maar dat er geen sprake was van grafietregen.

Een medewerker is naar het dorp geweest om onderzoek te doen, maar heeft ter plaatse geen nieuw stof waargenomen. Het bedrijf biedt zijn excuses aan voor de "ontstane onrust" en zegt de werkwijze voor "dit soort omstandigheden" verder te willen aanpassen.

Bewoners van Wijk aan Zee kunnen mogelijk hinder ondervinden van de grafietregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceerde dinsdag een rapport waarin staat dat stofregens van Tata Steel "ongewenste" hoeveelheden van de metalen lood, mangaan en vanadium bevatten.

Kinderen die in de buurt van de fabriek wonen, zouden zijn blootgesteld aan deze metalen. Vooral kleine kinderen die buitenspelen, lopen risico op blootstelling.

Donderdag presenteerde Tata Steel-directeur Hans van den Berg plannen om overlast door de fabriek te verminderen. Maatregelen op korte termijn hadden er volgens Van den Berg al voor gezorgd dat er twee maanden geleden voor het laatst grafiet werd uitgestoten.

Tata Steel stelt dat het de grafietregens, die onderdeel zijn van de stofregens, vanaf april 2020 niet meer verspreidt. Het proces waarbij mogelijke grafietregens vrijkomen vindt dan plaats in een nieuwe hal. Het bedrijf wil niet alleen overlast door stof verminderen, maar ook geluids-, stank- en lichtoverlast.