De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt in een Instagram-bericht voor 'drakenademijs', ook wel bekend als 'Dragon's Breath'. Deze kleurrijke fruitballen zijn in Nederland voornamelijk op evenementen te koop.

Volgens de NVWA kreeg zij eind mei een melding over een meisje met ernstige brandwonden in haar mond, veroorzaakt door het eten van het 'drakenademijs'.

"Het zijn balletjes die in een mengbeker worden gedaan en dan worden overgoten met vloeibare stikstof. De balletjes zijn zo koud dat ze een witte nevel uitstoten. Als je ze in je mond doet, komt er dus 'rook' uit je mond."

De NVWA roept ouders en kinderen op voorzichtig te zijn met het product. "Bij gebruik is het belangrijk goed op te letten of er geen vloeibaar stikstof meer op de balletjes zit. Ook moeten de balletjes voorzichtig worden ingenomen en niet met te veel tegelijk."

Vloeibare stikstof heeft een temperatuur van -196 graden. Bij inname kan dit ernstige brandwonden in de mond, slokdarm en luchtwegen veroorzaken.