In een groot deel van het land geldt vanaf het einde van vrijdagmiddag code oranje, meldt het KNMI. Alleen in de provincies Zuid- en Noord-Holland, Zeeland en Noord-Brabant is nog code geel van kracht.

De eerste (onweers)buien trokken rond 15.50 het zuiden van Limburg in. Later in de middag en in de eerste helft van de avond trekt een smalle maar felle buienlijn met onweer over Nederland, van Zeeland naar de Wadden.

In Limburg gaat code oranje om 17.00 uur in, de rest van de provincies volgen tussen 18.00 en 20.00 uur.

De buien nemen naarmate ze over het land trekken in intensiteit toe en kunnen gepaard gaan met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Er is kans op hagel en veel neerslag in zeer korte tijd.

Weerplaza denkt dat de buien snel zullen overtrekken, waardoor in de meeste regio's slechts een half uur sprake zal zijn van "heftig weer". Daarnaast zorgt de bewolking ervoor dat het minder warm is dan verwacht, waardoor er minder energie is voor de onweersbuien, aldus Weerplaza.

Minder treinen in oosten van het land

Vrijdagmiddag en -avond rijden er minder NS-treinen in Oost-Nederland. Deze aangepaste dienstregeling is van kracht tussen 16.00 uur en 20.00 uur.

Tussen Amersfoort en Deventer en tussen Ede-Wageningen en Nijmegen rijden minder intercity's. Tussen Arnhem en Nijmegen en tussen Nijmegen en Wijchen rijden minder sprinters.

Rijkswaterstaat verwacht zware avondspits

Weggebruikers moeten volgens Rijkswaterstaat vrijdag rekening houden met een zware avondspits. Dit is zowel vanwege de slechte weersomstandigheden als de start van het pinksterweekend.

Automobilisten met caravans, vouwwagens en aanhangers wordt vanwege de stevige windstoten geadviseerd extra alert te zijn. Dit advies geldt ook voor het vrachtverkeer.

"In de gebieden waar code oranje geldt, is extra oplettendheid geboden", aldus Rijkswaterstaat. "Reis als het kan voor of na de buien, en houd de weers- en verkeersinformatie goed in de gaten."

Campings Pinkpop gaan uur later open

De organisatie van festival Pinkpop raadt campingbezoekers aan om later op de dag hun tenten op te zetten. De campings gaan ook een uur later open wegens het weer.