Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag tegen twee mannen en twee vrouwen celstraffen tot zes maanden geëist voor het stelen van grote hoeveelheden pistachenoten. Ze hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan een rooftocht langs meerdere winkels in het oosten van het land.

"De buit bestond uit grote hoeveelheden pistachenoten en dure levensmiddelen zoals koffie en vlees", aldus het OM.

Een 42-jarige mannelijke verdachte hoorde evenals de twee vrouwen van 36 en 41 zes maanden cel tegen zich eisen. Zij zouden de plunderingen hebben uitgevoerd. Tegen de andere man (36) werd vier maanden geëist, omdat hij alleen het vervoer had verzorgd. Een van de vrouwen was niet aanwezig bij de zitting.

Drie van de verdachten zijn volgens het OM op bewakingsbeelden te zien. Een van de vrouwen droeg een wijde jas "waar bijna zestig zakken pistachenoten in verdwijnen".

'Blijkbaar een verhoogde vraag naar pistachenoten'

Naar aanleiding van de plunderingen sprak NU.nl met de politie, die uitlegde dat er "blijkbaar een verhoogde vraag" naar de noten was.

De dieven werken volgens de politie op basis van vraag en aanbod. Zo kregen winkels eerder te maken met bendes die bijvoorbeeld babymelkpoeder stalen en zijn producten als tandpasta en scheermesjes ook gewild onder dieven.