Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist voor een zeer gewelddadige verkrachting in Rotterdam in juli 2018. De negentienjarige Gerson F. heeft eerder al bekend een jonge vrouw vlak bij haar woning te hebben aangevallen.

De vrouw, over wie NU.nl verder geen details bekendmaakt omwille van haar privacy, raakte levensbedreigend gewond bij de aanval.

Zo zou de destijds achttienjarige F. haar hebben geprobeerd te wurgen met een T-shirt en liep ze een slagaderlijke bloeding op. Een spoedoperatie redde haar leven. F. wordt daarom vervolgd voor poging tot moord.

De man zou haar al een tijdje hebben gevolgd met zijn fiets voor hij toesloeg, zo schetst het OM. Hij had dus voldoende tijd om zich te bedenken, is de redenering. Justitie wil dat de rechtbank het volwassenenstrafrecht toepast, gezien de ernst van de zaak.

Bij jongeren tot 23 jaar kan ervoor gekozen worden te berechten via het jeugdstrafrecht. Dit kan bijvoorbeeld als er een vermoeden is dat ze op een lager niveau functioneren.

Verdachte: 'Ik wilde haar alleen veel pijn doen'

F. heeft donderdag gezegd dat hij haar niet wilde doden, maar haar alleen veel pijn wilde doen, omdat hij veel stress had die dag. De man zou een moeilijke jeugd hebben gehad, die bestond uit misbruik en mishandeling. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar wegens zijn ernstige psychiatrische problematiek.

De jonge vrouw vordert 50.000 euro van de verdachte. Volgens haar advocaat was ze beestachtig toegetakeld en was ze er ook psychisch slecht aan toe. Ze is nog bezig met haar herstel.

Man staat ook terecht voor aanranding

F. zou diezelfde dag nog een andere vrouw hebben aangerand. Hij zou het slachtoffer van achteren hebben benaderd en aan haar bil hebben gezeten, terwijl hij zijn hand over haar mond legde.

Naast de zedendelicten wordt de man ook vervolgd voor het stelen van mobiele telefoons.