De politie Utrecht heeft woensdagavond een opsporingsbericht met gegevens over de 43-jarige Peter M. verspreid. De man is weggelopen uit een kliniek in Den Dolder en kan een gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormen. M. zat op de forensische psychiatrische afdeling van de kliniek en had zaterdag een uur onbegeleid verlof. Hij keerde echter niet terug.

Het gaat om de voormalige kliniek van Michael P., die door de rechtbank is veroordeeld voor het verkrachten en doden van Anne Faber.

M. kwam in deze kliniek terecht na een veroordeling voor een mishandeling en een valse bommelding. De man zou psychotisch zijn; hij zou hebben gedreigd een atoombom te laten ontploffen in Dordrecht.

De politie heeft woensdagavond een foto van M. verspreid. "De man heeft over enige tijd dringend medicatie nodig", aldus de politie. "Het valt niet uit te sluiten dat hij een gevaar kan vormen voor zichzelf of zijn omgeving."

'Moeder van Peter M. krijgt politiebeveiliging'

De moeder van Peter M. zou volgens Hart van Nederland beveiligd worden door de politie. Dit gebeurt omdat de angst bestaat dat hij haar wat aan zal doen. "Hij ziet haar als de schuldige van de situatie waarin hij zich nu bevindt”, vertelt zijn zus.

Het is niet bekend hoe lang de moeder van M. al politiebewaking heeft.

Een woordvoerder van de politie kon het bericht woensdagavond ontkennen noch bevestigen. "Wij gaan nooit in op de beveiliging van individuele personen", stelt de zegsman van de eenheid Midden-Nederland.

Advies: Benader de man niet zelf en bel meteen 112

Mensen die de man zien, moeten hem volgens de politie niet zelf benaderen, maar direct het alarmnummer 112 bellen. De politie Utrecht laat rond 21.00 uur aan NU.nl weten al "meerdere tips en meldingen" te hebben ontvangen naar aanleiding van het bericht. Hoeveel het er precies zijn en hoe bruikbaar de tips zijn, kan de woordvoerder niet zeggen.

In de forensische psychiatrie worden mensen behandeld die vanuit complexe psychiatrische problematiek grensoverschrijdend gedrag of delictgedrag vertonen of hebben vertoond. In de behandeling ligt er een expliciete focus op het terugdringen van het risico van recidive.

Minister Dekker wil snel uitleg van de kliniek

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft de directie van FPA Fivoor in Den Dolder woensdag meteen op het matje geroepen. Hij wilde woensdagmiddag tekst en uitleg over het incident. De kliniek ligt sinds de zaak-Anne Faber al onder vuur.

"Ik begrijp dat deze gebeurtenis veel vragen oproept. Die vragen heb ik ook", zegt Dekker in een reactie. Zo wil de minister onder meer weten welke risico's er zijn.

Kliniek: M. vormt vermoedelijk nu geen groot risico

Bestuurder Erik Masthoff van de kliniek stelt tegen de NOS dat de man vermoedelijk "op dit moment geen groot risico voor de omgeving vormt".

Maar het is wel belangrijk dat M. snel terugkeert in de kliniek voor zijn behandeling, beklemtoont hij. De politie kan niet zeggen wanneer de medicijnen van M. exact zijn uitgewerkt. "Maar we hebben de keuze om nu zoveel meer ruchtbaarheid aan de zaak te geven, weloverwogen genomen", aldus een zegsman.

M. ging afgelopen weekend drie uur met verlof volgens het vrijhedenplan van de kliniek. De eerste twee uur hiervan waren begeleid. In het derde uur mocht hij zich onbegeleid voortbewegen. Hij verdween tijdens dit laatste uur.

Den Dolder ligt onder vuur na moord op Faber

Juist het vrijhedenplan was een van de kritiekpunten van onder meer de inspecties, die de kliniek doorlichtten na de dood van Faber. Zo werd onder meer ontdekt dat P. voordat hij naar de kliniek was overgeplaatst al vrijheden kreeg toegekend volgens een vaste procedure.

Ook was er in het geval van P. te weinig toezicht op het verloop van de uitbreiding van die vrijheden.

Burgemeester is woest: Dit is 'onaanvaardbaar"

Burgemeester Koos Janssen van Zeist - waar Den Dolder onder valt - zegt in het AD dat de maat vol is. Hij noemt het "onaanvaardbaar" dat de kliniek de gemeente niet van de ontsnapping van M. op de hoogte heeft gesteld. "De kliniek moet zich bekommeren om de veiligheid van de samenleving", stelt Janssen met klem.

Een woordvoerder van de gemeente laat woensdagavond, nadat de politie haar opsporingsbericht had verspreid, weten dat er "momenteel geen aanwijzingen zijn dat de veiligheid in en rond Den Dolder in het geding is".

Omwonenden beginnen petitie om kliniek te sluiten

Omwonenden zijn woensdagavond een petitie gestart. Hierin wordt minister Dekker opgeroepen om de omstreden kliniek direct te sluiten. Het manifest werd binnen twee uur honderden keren ondertekend.

Initiatiefnemer Franca Vos zegt tegen RTV Utrecht te hopen de minister ervan te overtuigen dat de afdeling per direct gesloten moet worden en niet in 2025. "Want de angst is groot bij de mensen die er omheen wonen. Dat is geen normale manier van leven", meent Vos.

Volgens het AD heeft een school in Den Dolder woensdag uit voorzorg besloten de leerlingen binnen te houden. De gemeente kan dit bericht niet bevestigen en weet niet of donderdag meer scholen een dergelijke maatregel nemen.

Zus weggelopen Peter M.: 'Hij is gevaarlijk zonder medicijnen'
1
Zus weggelopen Peter M.: 'Hij is gevaarlijk zonder medicijnen'