ProRail werkt aan voorbereidingen op de Nederlandse Grand Prix in Zandvoort. Vanwege de terugkeer van de Formule 1-wedstrijd in 2020 wordt de bereikbaarheid van de badplaats per trein vergroot met extra treinen per uur.

De treinen op het traject tussen Haarlem en Zandvoort aan Zee worden momenteel aangedreven door stroom met een capaciteit voor hoogstens vier treinen per uur.

Die capaciteit wordt alleen volledig benut op dagen waarop veel mensen naar het strand van de Noord-Hollandse plaats gaan. Doorgaans rijden er op dit stuk spoor slechts twee treinen per uur.

ProRail gaat een aantal technische aanpassingen doorvoeren, zodat er meer treinen per uur kunnen rijden. Zo worden bijvoorbeeld extra kabels neergelegd, waardoor er stroom voor extra treinen beschikbaar komt.

Uitbreiding van station tijdens Grand Prix ook een optie

Naast uitbreiding van de treindienst zet ProRail in het Formule 1-weekend ook extra storingsploegen in, zodat eventuele storingen snel opgelost kunnen worden. De drie overwegen op het traject gaan daarnaast vaker en langer dicht.

De spoorbeheerder meldt verder dat met de gemeente Zandvoort en NS wordt onderzocht of station Zandvoort aan Zee tijdelijk kan worden uitgebreid. Met een extra in- en uitgang hoopt ProRail de reizigersstroom beter te verwerken.

De organisatie van de Nederlandse Grand Prix verwacht zo'n 200.000 mensen in drie dagen tijd.