Het noodweer van dinsdagavond heeft in het hele land voor overlast en schade gezorgd. Uit verschillende plaatsen kwamen meldingen over omgewaaide bomen. Op meerdere plekken ondervindt het treinverkeer woensdag nog hinder van de onweersbuien.

In Eindhoven zijn bomen op auto's gevallen. Een belandde op een auto waar een vrouw en drie kleine kinderen in zaten. Zij raakten, voor zover bekend, niet gewond.

In Gelderland was veel hinder door omgevallen bomen. Vooral in de gemeente Rheden is de schade groot na een windhoos, aldus de brandweer. Tientallen auto's en zeker tien woningen zijn beschadigd.

Veiligheidsregio IJsselland meldt dat er ruim honderd schademeldingen binnenkwamen. In het Overijsselse dorp Zwartsluis viel een boom op twee rijdende auto's. De inzittenden werden behandeld door ambulancepersoneel.

Nog steeds gevolgen voor treinverkeer

De onweersbuien hebben ook woensdag gevolgen voor de dienstregeling van de NS. Tegen de middag waren de meeste problemen al verholpen.

Tussen Apeldoorn en Deventer rijden tot 16.30 uur geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding. Verder liggen er nog bomen op het spoor in Twello en Oud Heeze. Daarnaast is in Kruiningen sprake van een seinstoring door blikseminslag.

Compilatie: Zware onweersbuien trekken over Nederland
46
Compilatie: Zware onweersbuien trekken over Nederland

KNMI gaf code oranje af voor heel Nederland

Het KNMI gaf dinsdagavond code oranje af voor het hele land. Het meteorologisch instituut gaf de waarschuwing af vanwege zeer zware harde windstoten en onweersbuien, terwijl er lokaal ook veel regen viel.

De buien trokken van het zuidwesten naar het noordoosten. Tijdens die buien ontstonden windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur.

Op vliegbasis Volkel werd een windstoot van 108 kilometer per uur gemeten en in het Waddengebied ten noordoosten van Schiermonnikoog zelfs eentje van 126 kilometer per uur, meldt Weeronline.

Volgens het weerbureau zijn dinsdag van Noord-Frankrijk tot aan het Noordzeegebied ten noorden van de Wadden zo'n 60.000 bliksemontladingen geregistreerd.

Omgewaaide bomen hebben dinsdagavond op meerdere plekken het treinverkeer gestremd. Zo belandden op meerdere plekken in het land bomen op het spoor. Een trampoline die tegen een trein waaide, legde het treinverkeer tussen Zevenaar en Duiven tijdelijk stil.

Onweer passeert Wageningen. (Foto: Pro Shots)

Het noodweer trok meerdere bomen uit de grond. (Foto: NU.nl/Ben Saanen)

Het KNMI kondigde code oranje af. (Foto: Pro Shots)

Een omgewaaide boom in Eindhoven. (Foto: NU.nl/Pepijn Weijland)

Vanuit het hele land komen schademeldingen binnen. (Foto: NU.nl/Ben Saanen)