Meer dan 450.000 inwoners van het Indonesische eiland Sulawesi zijn tot dusver geholpen met Giro555-geld. Inmiddels is ongeveer de helft van de door Nederlanders gedoneerde 15,6 miljoen euro uitgegeven, meldt de stichting achter de inzamelingsactie dinsdag.

Het eiland werd in september vorig jaar getroffen door een tsunami en meerdere aardbevingen. Enkele duizenden personen kwamen om het leven. Er worden volgens de laatste officiële cijfers ook nog eens 701 mensen vermist.

De opbrengsten van Giro555 zijn in de eerste maanden vooral gebruikt voor de financiering van noodhulp, waar ook tot dusver het meeste geld naartoe is gegaan. Dit blijkt dinsdag uit een rapport van Giro555.

De eerste prioriteit was de levering van noodhulp, bestaande uit tijdelijk onderdak, schoon drinkwater, hygiënepakketten, voedsel en medische hulp. Zo zijn bijvoorbeeld met waterpunten, waterzuivering en uitdelen van drinkwater bijna 100.000 mensen voorzien van water.

De focus van de hulporganisaties achter Giro555 is de afgelopen maanden verschoven naar wederopbouw.

Slachtoffers wonen nog steeds in tentenkampen

Hoewel het aantal personen in tentenkampen afneemt, is er nog steeds een groep die niet terug naar huis kan. Dit komt mede doordat hun oude woning niet langer bewoonbaar is.

Volgens Giro555 is het opkopen van land en organiseren van eigendomsrecht en huisvesting voor deze mensen een grote uitdaging en tijdrovend proces voor de Indonesische overheid. In de afgelopen zes maanden zijn dankzij de Nederlandse donaties tijdelijke en permanente woningen voor honderden slachtoffers gebouwd.

De Giro555-organisaties werken nog tot en met september volgend jaar met de donaties aan de wederopbouw van het eiland. Bij de afhandeling van de ramp wordt de Indonesische overheid geholpen door in totaal 170 hulporganisaties.