De burgemeester van Eindhoven, John Jorritsma, heeft ook een demonstratie van Pegida die voor komende donderdag in Eindhoven gepland stond verboden.

De extreemrechtse groepering had een vergunning gevraagd om donderdagavond met onder meer vlaggen en 'Mohammed-cartoons' te demonstreren "tegen islamisering en geweld door moslims".

Jorritsma verbiedt de demonstratie echter uit vrees voor ernstige wanordelijkheden.

"Ook het feit dat Pegida de demonstratie laat plaatsvinden gedurende het Suikerfeest leidt tot veel onbegrip en weerstand binnen de moslimgeloofsgemeenschap", aldus de burgemeester.

"De politie heeft sterke aanwijzingen dat naast de tegendemonstraties een tegenbeweging op gang wordt gebracht waarbij geweld en agressie niet worden geschuwd."

Afgelopen zondag werd ook al demonstratie verboden

Jorritsma en de politie besloten een aantal dagen geleden al dat een andere demonstratie van de extreemrechtse groepering zondag niet door mocht gaan.

Pegida zou de aanvraag niet op tijd hebben ingediend, waardoor de burgemeester en de politie niet genoeg tijd zouden hebben gehad om weloverwogen een beslissing te nemen, liet hij vrijdag weten.

"Een goede afweging over de openbare orde en veiligheid kost daarom bij deze aanvraag van Pegida voor aanstaande zondag veel tijd, omdat de veiligheid van deelnemers, tegenstanders, moskeebezoekers, buurtbewoners en voorbijgangers gegarandeerd moet zijn", zei Jorritsma toen.

"Die tijd is dus onvoldoende en daarom mag de manifestatie van Pegida zondag niet doorgaan."