Twee personen zijn maandagochtend bekneld geraakt onder het contragewicht van een sluisdeur van de Prinses Beatrixsluis in Nieuwegein. Rond 14.00 uur waren beide slachtoffers bevrijd.

Het ene slachtoffer was om 12.00 uur al uit zijn penibele situatie bevrijd. De man is naar het ziekenhuis vervoerd.

Het tweede slachtoffer zat vast met zijn voet, maar kon tegen 14.00 uur bevrijd worden. Hij is lichtgewond en kon met enige moeite zelf naar de ambulance lopen.

Het ongeval vond aan het eind van de ochtend plaats. Beide slachtoffers zijn werkzaam bij de sluis.

'Contragewicht van sluis weegt tussen 20 en 40 ton'

Bij de bevrijding van het tweetal is het hoogtereddingsteam van de veiligheidsregio opgeroepen. Dit team wordt meestal ingezet bij lastige reddingsoperaties op grote hoogten.

Een contragewicht van een sluisdeur weegt volgens de woordvoerder tussen de 20 en 40 ton. De Prinses Beatrixsluis is een sluizencomplex dat de rivier de Lek, het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal met elkaar verbindt.

Op dit moment wordt gewerkt aan een van de sluisdeuren

De Beatrixsluis was in 1938 het eerste bouwwerk dat naar prinses Beatrix werd vernoemd. Zij is in januari van dat jaar geboren. Er komen jaarlijks 50.000 schepen langs de sluis.

Begin februari opende prinses Beatrix een derde schutkolk in de sluis. Die is groter en breder dan de andere twee. Op dit moment werkt Rijkswaterstaat aan een van de sluisdeuren van de derde kolk. Die deur sluit niet goed af.