Onderwijsbonden waarschuwen voor de steeds populairder wordende commerciële scriptiebegeleiders, meldt Trouw maandag.

De krant meldt dat naar schatting honderden bureaus studenten tegen betaling begeleiden bij het schrijven van een scriptie. Zo zouden de begeleiders bijvoorbeeld helpen bij het formuleren van een goede onderzoeksvraag.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) maakt zich zorgen over de groeiende populariteit van deze begeleiders. Volgens Trouw zou de hulp buiten de opleiding vaak tussen de 60 en 90 euro per uur kosten.

"Er zou binnen de opleiding genoeg persoonlijke aandacht moeten zijn, zodat alle studenten de eindstreep kunnen halen", zegt LSVb-voorzitter Carline van Breugel in gesprek met de krant.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is ook kritisch over de groeiende populariteit van de betaalde begeleiders. Bestuurslid Douwe van der Zweep zegt echter tegen Trouw dat de "individuele begeleiding die opleidingen kunnen bieden onder druk staat".

"Op veel onderwijsinstellingen krijgen begeleiders ongeveer vijftien uur per student. Voor een volledig afstudeertraject, inclusief nakijkwerk, is dat niet veel. Veel docenten besteden er meer uren aan dan ze uitbetaald krijgen", aldus Van Der Zweep in gesprek met Trouw.