Immuuntherapie tegen tumoren kan goedkoper én effectiever worden toegepast. Dat schrijft Trouw op basis van een zaterdag gepubliceerd onderzoek van oncologen van het kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat de overlevingskansen van de patiënt flink toenemen als immuuntherapie vóór in plaats van na de operatie wordt toegepast.

Daarnaast ziet het financiële plaatje er ook rooskleuriger uit; nu kost een behandeling nog standaard 60.000 euro, onderzoeksleider Christian Blank denkt dat die straks 'maar' 20.000 euro hoeft te kosten.

De theorie werd eerst getest op twintig melanoompatiënten met uitzaaiingen in de lymfklieren. Van hen sterft, statistisch gezien, meer dan de helft na vijf jaar. De helft van de groep kreeg vier immuunkuren na de operatie, de andere helft kreeg twee kuren ervoor en twee kuren erna.

Veertien van hen waren na twee jaar tumorvrij, van wie acht uit de tweede groep. Bij hen was goed te zien dat de afweercellen de tumor hadden weten te vinden. Wel waren bij allen ernstige bijwerkingen geconstateerd, de afweercellen vielen ook gezonde organen aan.

Aantal ernstige bijwerkingen in tweede studie sterk verminderd

In een vervolgstudie, waarvan de resultaten vrijdag gepubliceerd zijn in het vakblad The Lancet Oncology, is getest hoe dat voorkomen kan worden. De onderzoekers vermoeden dat het grote aantal kuren problematisch kan zijn en hebben die theorie bij negentig patiënten met uitgezaaide huidkanker getest. Van hen kreeg 'slechts' 20 procent ernstige bijwerkingen.

Om definitief geneeskundig bewijs te verkrijgen, zijn een grotere patiëntengroep en een langer tijdstraject nodig. "Maar dat kost bakken met geld", aldus Blank.

Het farmaceutische bedrijf Bristol-Myers, dat het onderzoek ondersteunde, is volgens Blank minder enthousiast om verder onderzoek te verrichten. "Het is logisch dat ze twee keer moeten nadenken voordat ze een onderzoek ondersteunen dat hun omzet verlaagt", aldus Blank. Bristol-Myers heeft nog niet gereageerd tegenover Trouw.