Drie monumenale panden op Marken zijn vrijdag onbewoonbaar geworden nadat er 's ochtends brand was uitgebroken.

De drie verdiepingen tellende woningen, waaronder het hoekhuis waar de brand is uitgebroken, staan aan de Kets. Deze straat ligt aan de westkant van het schiereiland voor de oostkust van Noord-Holland.

Twee van de panden raakten onbewoonbaar vanwege de schade van de grote brand zelf, die rond 15.00 uur geblust was. De derde woning ondervond grote waterschade als gevolg van het blussen.

Volgens het Noordhollands Dagblad ontstond de brand toen de bewoner van de hoekwoning bezig was verf af te branden. Omdat de rij huizen grotendeels van hout is, rukte de brandweer met groot materieel uit.

In het historische gedeelte van het voormalige vissersstadje zijn de meeste huizen grotendeels van hout. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld. In de woningen was op het moment van de brand niemand aanwezig.

Brandweer probeert uitbreiding grote brand Marken te voorkomen
56
Brandweer probeert uitbreiding grote brand Marken te voorkomen

Toegangsweg naar schiereiland is afgesloten

Bij de brand kwam veel rook vrij, waardoor omwonenden hun woningen moesten verlaten en toeristen werden weggehouden van de locatie. De N518, de enige toegangsweg naar het schiereiland, werd in beide richtingen afgesloten.

Een woordvoerder van de veiligheidsregio meldde dat hulpdiensten de ruimte moesten krijgen. "De bereikbaarheid op het eiland is erg belangrijk." Omwonenden worden verzocht uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.