Twee mannen zijn woensdag schuldig bevonden aan het doen van valse bommeldingen en misbruik van het alarmnummer vanuit de gesloten jeugdinrichting in Lelystad. Ze moeten van de rechtbank taakstraffen van veertig uur uitvoeren.

De rechtbank acht bewezen dat de mannen in augustus vorig jaar vanuit de inrichting meerdere malen naar de alarmcentrale hebben gebeld. Het ging om bommeldingen en andere dreigementen. Al deze meldingen bleken achteraf vals te zijn.

Er werd onder meer gedreigd met een aanslag op een vestiging van een fastfoodketen in Lelystad. Ook werd gezegd dat er namens Islamitische Staat (IS) bommen waren geplaatst op de stations Rotterdam Centraal en Leiden Centraal.

Uit onderzoek bleek dat de meldingen afkomstig waren van één IMEI-nummer. De telefoon die daarbij hoorde, bleek te worden gebruikt in de inrichting in Lelystad. Het personeel kon na het beluisteren van de meldingen twee gedetineerden aanwijzen.

Een 21-jarige man uit Rotterdam werd al eerste opgepakt. Na zijn aanhouding is een 22-jarige Leidenaar doorgegaan met het doen van valse meldingen. In het slaapvertrek van deze man werd uiteindelijk een telefoon aangetroffen.

Mannen in inrichting vanwege PIJ-maatregel

Beiden zaten in de inrichting omdat zij eerder de PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs, opgelegd hadden gekregen. Van het tweetal is bekend dat ze zich niet eerder schuldig hebben gemaakt aan het doen van valse meldingen.

Ze hebben naast taakstraffen ook jeugddetentie opgelegd gekregen. De duur van de detentie (elf en dertien dagen) is gelijk aan het voorarrest. De rechtbank heeft hiertoe besloten omdat het duo op grond van de PIJ-maatregel nog geruime tijd in de gesloten inrichting zal verblijven.

De Leidenaar moet daarnaast nog eens zestig uur taakstraf uitvoeren omdat hij de nieuwe strafbare feiten tijdens de proeftijd van een eerdere veroordeling gepleegd heeft.