Het Zaans Medisch Centrum (ZMC) meldt woensdag dat een patiënt vermoedelijk is overleden als gevolg van een urineweginfectie met een multiresistente bacterie met zogenoemde NDM-kenmerken.

In het kort

  • NDM-bacterie resistent tegen de veel gebruikte antibiotica.
  • Besmetting mogelijk door direct contact via de handen.
  • Iedereen kan NDM-bacterie oplopen en in de darmen hebben.
  • Alleen kwetsbare dragers lopen het risico op infecties.

De resistentie wordt veroorzaakt door het enzym New Delhi Beta-lactamase (NDM). Dit enzym zorgt ervoor dat de bacterie immuun wordt voor vrijwel alle bekende antibiotica.

Het ziekenhuis in Zaandam zegt dat de patiënt recentelijk is overleden. ZMC meldt verder alleen dat de nabestaanden direct op de hoogte zijn gebracht van de onderzoeken waaruit blijkt dat een overlijden als gevolg van de urineweginfectie niet uit te sluiten is.

Volgens het RIVM weten veel mensen niet dat ze de bacterie bij zich dragen. Dit komt doordat de meesten gezond zijn en daardoor geen ziekteverschijnselen vertonen.

Volgens het ZMC kan de bacterie bij kwetsbare patiënten in het ziekenhuis in uitzonderlijke gevallen infecties van de urinewegen, luchtwegen en bloedvergiftiging veroorzaken. Bij de kwetsbare groep kan het dragerschap tot wel twee jaar duren.

Bacterie bij tientallen patiënten aangetroffen

De NDM-bacterie is sinds 2018 bij 38 patiënten van het ziekenhuis aangetroffen. Er worden sindsdien diverse maatregelen genomen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Zo worden alle opgenomen patiënten wekelijks gescreend op de eventuele aanwezigheid van de bacterie. Patiënten die de bacterie blijken te hebben, worden in de gaten gehouden en uit voorzorg behandeld.

De door ZMC ingeschakelde landelijke expertgroep stelt dat patiënten en bezoekers van het ziekenhuis zich geen zorgen hoeven te maken over besmettingsgevaar. Het risico op besmetting is "uiterst klein".