De verdachte van het ombrengen van een 78-jarige vrouw in het Zeeuwse dorp Oostkapelle is een bekende van de politie. De 56-jarige man zou meerdere keren "overlast" hebben veroorzaakt in of bij het appartementencomplex waar ze allebei woonden, laat een politiewoordvoerder woensdag aan NU.nl weten.

Hoeveel en wat voor meldingen de politie precies binnenkreeg, is vooralsnog onbekend. De woordvoerder zei dit uit te zoeken. Wel kon de politie al kwijt dat "meerdere instanties eerder met de man bezig zijn geweest, waaronder de gemeente Veere".

Een woordvoerder van de gemeente Veere, waar Oostkapelle onder valt, zegt dat er sprake is van burenruzies en dat de gemeente aan buurtbemiddeling heeft gedaan. Of de verdachte met deze ruzies te maken heeft, kan de gemeente niet zeggen. "We wachten het onderzoek af".

De beheerder van het betreffende appartementencomplex wilde niet reageren op de zaak.

Agenten arresteerden de man uit Oostkapelle woensdagochtend in het betreffende appartementencomplex, Parc Zonnehove aan het Veldzigt. Hij zit vast en wordt door de politie verhoord.

Lichaam werd vrijdag aangetroffen in woning

Het lichaam van de vrouw werd vrijdag aangetroffen in haar woning. Forensisch onderzoekers deden onder meer zaterdagmiddag met politiehonden onderzoek in en rond de woning.

De politie hield al snel rekening met een mogelijk misdrijf. Na de aanhouding van de verdachte heeft de politie woensdag ook diens woning doorzocht op mogelijke sporen.

Het is vooralsnog onbekend of de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden.

Woensdagavond vond er een bewonersbijeenkomst plaats waarbij het Openbaar Ministerie, de politie en de Veerse burgemeester aanwezig waren.

'De gemeente heeft proberen te bemiddelen'

"De gemeente Veere heeft van alles geprobeerd om te bemiddelen tussen de bewoners van Parc Zonnehove en de verdachte", zo zegt burgemeester Rob van der Zwaag in een interview in de Zeeuwse krant PZC.

Hij herhaalde die woorden woensdagavond ook tijdens de bijeenkomst van bewoners van het appartementencomplex. Die vinden dat de gemeente te weinig heeft gedaan.

"Natuurlijk hebben we meteen ingegrepen na gesprekken met bewoners", aldus Van der Zwaag in de PZC. "We hebben gepraat met de wijkagent. Die kwam al op het adres. Ik heb gesprekken gehad met de familie van de verdachte, ook die heeft een bemiddelende rol gespeeld. We hebben buurbemiddeling ingezet, ook die heeft gesproken met de verdachte. Helaas niet met succes."

Als het een bewoner van een huurwoning was, kon de gemeente in overleg met de woningstichting wat doen. "In dit geval gaat het om een koopwoning en dat maakt het heel moeilijk, bijna onmogelijk om iemand die verbaal agressief is de eigen woning uit te zetten", aldus de burgemeester. "Tenzij we een dossier weten op te bouwen met strafbare feiten, en daar waren we met het OM mee bezig. Maar tot nu toe hadden we geen keiharde zaken."

Vooraf aan de bijeenkomst hebben de bewoners van Parc Zonnehove twee minuten stilte gehouden voor de om het leven gebrachte medebewoonster.