De avondspits verliep dinsdag iets minder druk dan normaal, ondanks de stakingen in het openbaar vervoer.

De spits begon wel vroeg, waardoor het hoogtepunt ongeveer rond 16.45 uur lag, zo'n drie kwartier eerder dan gebruikelijk, aldus de ANWB. Op dat moment stond er in totaal ongeveer 450 kilometer file op de Nederlandse wegen.

Normaal ligt het drukste moment van de avondspits volgens de ANWB rond 17.30 uur. Nu stond er rond dat tijdstip zo'n 100 kilometer minder file dan normaal. De meeste vertragingen kwamen door aanrijdingen en pechgevallen.

De extreme drukte bleef volgens de ANWB waarschijnlijk uit omdat de meeste mensen hadden geanticipeerd op de ov-staking en bijvoorbeeld thuiswerkten. Ook was het tijdens de avondspits overal nagenoeg droog.

De meeste files stonden dinsdagavond rond Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Op de buitenring A10 van Amsterdam leidden twee ongelukken tot veel vertraging. Op de A15 van Rotterdam naar Gorinchem zorgde een ongeval voor ruim een uur oponthoud.

Ook leidden ongelukken op de A1 bij Barneveld richting Apeldoorn en op de A35 bij Almelo richting de Duitse grens tot vertragingen. Rond 18.30 uur waren de meeste files wel opgelost.

Fietsers in Amsterdam nemen IJtunnel vanwege ov-staking
46
Fietsers in Amsterdam nemen IJtunnel vanwege ov-staking

Ochtendspits verliep een stuk drukker door regenbuien

De ochtendspits verliep vanwege regenbuien een stuk drukker. De teller bij de ANWB liep op tot bijna 700 kilometer. Ook kwamen de files dinsdagochtend eerder op gang dan normaal. Om 8.00 uur was er sprake van een piek, terwijl die normaal rond 8.30 uur ligt.

In het hele land rijden dinsdag nagenoeg geen treinen en bussen. Wel is er, op last van de rechter, een treinverbinding beschikbaar tussen Schiphol en Amsterdam. Zowel de NS als Schiphol heeft extra mensen ingezet om alles in goede banen te leiden.

Schiphol annuleerde dinsdag zo'n tachtig vluchten vanwege de staking. Circa 10 procent van de reizigers had zijn vliegticket van dinsdag omgeboekt, meldde de luchthaven.

Behalve treinen en bussen liggen ook de veerponten aan de kant. In Amsterdam is de IJtunnel daarom dinsdag exclusief geopend voor hulpdiensten, fietsers en ander langzaam verkeer.

Universiteiten en hogescholen verplaatsten examens

Veel universiteiten en hogescholen verplaatsten dinsdag examens omdat scholieren moeilijk op de faculteit konden komen. Dit gold bijvoorbeeld voor de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Rotterdam.

Op andere instellingen, zoals de Vrije Universiteit Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de hogescholen van Arnhem en Nijmegen, gingen de tentamens en verplichte colleges gewoon door.

In het stads- en streekvervoer wordt van dinsdagochtend tot woensdagochtend gestaakt uit protest tegen de leeftijd waarop ov-personeel met pensioen mag. De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd 66 jaar blijft en niet wordt verhoogd, omdat medewerkers in het openbaar vervoer te maken hebben met fysiek en mentaal zwaar werk.

Ongeveer 25.000 werknemers in het openbaar vervoer staken dinsdag. Dat is ongeveer 85 procent van alle medewerkers.