De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) worden uitgerust met pepperspray. Zij doet daarvoor een aanvraag bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De aanvraag is een doorbraak in een langlopend conflict tussen de handhavers en de gemeente.

Tot nu toe wilde Halsema handhavers niet uitrusten met extra geweldsmiddelen. Ze vond dat het geweldsmonopolie bij de politie lag. Nu doet ze toch een aanvraag voor pepperspray. De gemeente benadrukt wel dat het om een verdedigingsmiddel gaat.

Volgens de regels kunnen gemeenten boa's wel uitrusten met pepperspray, maar alleen in combinatie met een wapenstok. Voor Amsterdam is een wapenstok een stap te ver. Halsema vraagt de minister nu een uitzondering te maken.

Boa's in Amsterdam pleiten al langere tijd voor een betere uitrusting. Uit protest hebben ze meerdere dagen geen bonnen uitgeschreven. Sinds gisteren zijn deze acties voor onbepaalde tijd voortgezet. Mogelijk worden ze opgeschort na het gesprek met Halsema. De Nederlandse BOA Bond roept daarover nu de leden bij elkaar.

Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond is blij met de stap die Halsema nu zet. "Dit is een doorbraak. We zijn er heel tevreden over. De gemeente ziet nu dat er iets moet gebeuren."