De rechtbank in Den Haag heeft een oud-medewerker van het Nationaal Forensisch Instituut (NFI) veroordeeld tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor het sjoemelen met haar eigen bloedmonsters.

De rechtbank acht het bewezen dat Sandhja K. (39) haar bloedmonsters gemanipuleerd heeft, nadat ze twee keer met veel te veel drank op een auto had bestuurd. Zij had als medewerker van het NFI toegang tot de ruimte waar deze bloedmonsters werden bewaard.

Ze kon als NFI-medewerker met haar pasje naar de afdeling waar de buisjes werden bewaard. Buiten werktijd zocht en vond ze de buisjes en deed ze er wat water bij om de alcoholwaarden te verlagen.

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat zij misbruik heeft gemaakt van haar positie als NFI-medewerker. "De verdachte stelde haar eigen belang boven dat van het NFI en het maatschappelijk belang dat van de juistheid van de gerapporteerde onderzoeksresultaten kan worden uitgegaan. Zij bracht daarmee ernstige schade toe aan het imago van het NFI in het algemeen en haar directe collega's in het bijzonder", schrijft de rechtbank.

In mei eiste het Openbaar Ministerie (OM) een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.