Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Michael P. geëist voor de verkrachting van en de moord op Anne Faber. Dat blijkt dinsdag in het hof van Arnhem.

Justitie ziet nu, in tegenstelling tot in de eerste aanleg, wel genoeg bewijs voor een vooropgezet plan van P. Eerder kreeg hij een celstraf voor gekwalificeerde doodslag.

Zo had P. volgens het OM zijn telefoon bewust uitgezet voordat hij Faber tegenkwam. Ook hebben meerdere getuigen verklaard dat hij in de maanden voor de moord al de indruk wekte dat hij een vrouw iets aan wilde doen.

Zo zou hij hebben gevraagd hoe diep je moest graven om een lichaam te verbergen. Ook zou P. in de zomer van 2017 een hardlopende vrouw hebben willen "pakken", waarna ze wel dood zou moeten, aldus een getuige.

"Ook heeft hij minutenlang stilgestaan op de plek waar Anne Faber uiteindelijk langs zou fietsen", aldus het OM.

Oom Anne Faber: 'Er is geen passende straf voor Michael P.'
101
Oom Anne Faber: 'Er is geen passende straf voor Michael P.'

Boze P. gelooft niet meer in eerlijk proces

P. liet eerder op de dag weten dat hij niet meer in een eerlijk proces gelooft. Hij stelt dat de media leugens over hem hebben gepubliceerd en dat zijn straf al vaststond voor de rechtszaak begon.

Zijn woede kwam meerdere keren op de dag naar voren. Zo werd P. boos op de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) toen die hem vragen stelde over zijn eerder afgelegde verklaringen.

P. verhief zijn stem, maar zei later dat hij zich nog had ingehouden. "Ik had naar je toe kunnen lopen en kunnen kijken hoe ver ik had kunnen komen voordat hij (iemand van de beveiliging, red.) bij je was."

De vriend, vader, moeder en broer van Faber hebben dinsdag gebruikgemaakt van hun spreekrecht. Zij willen allen dat P. niet meer terugkeert in de maatschappij en hopen dat het hof hierin zal voorzien.

"Geen enkele vrouw mag ooit nog in zijn handen vallen", zei haar moeder Elze.

De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag
180
De zoektocht naar de lang vermiste Anne Faber (25) van dag tot dag

P. kreeg eerder 28 jaar cel en tbs opgelegd

De rechtbank veroordeelde P. vorig jaar zomer tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Hij werd veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, omdat moord (waarbij dus sprake is van een vooropgezet plan) niet bewezen kon worden.

De verdediging ging in hoger beroep, omdat advocaat Niels Dorrestein vond dat de rechtbank eerder te veel uitging van planmatigheid. Ook wil P. een lagere straf vanwege zijn hardhandige aanhouding.

Hij sprak dinsdag in een korte verklaring zijn verbazing uit over het feit dat de politiemedewerkers nog niet zijn veroordeeld voor wat hem zou zijn aangedaan.