Thijs H. ontkent betrokken te zijn bij de dood van twee passanten op de Brunssummerheide, blijkt dinsdag uit een uitspraak van de rechter-commissaris.

Ook zijn "direct betrokkenen niet erg bereid om te verklaren", aldus de rechtbank. Er zijn evenmin getuigen gevonden die "feitelijk hebben gezien" dat H. de slachtoffers heeft omgebracht.

Daarnaast willen medewerkers van de kliniek geen verdere verklaringen afleggen en is gebleken dat mogelijke sporen al zijn vernietigd.

De ggz-kliniek Mondriaan in Maastricht, waar H. verbleef, moet daarom camerabeelden met het Openbaar Ministerie (OM) delen. Het is niet bekend wat er precies op de beelden te zien is. "De benodigde informatie kan tot op dit moment niet op een andere, minder ingrijpende manier verkregen worden", schrijft de rechter-commissaris.

H. wordt door het OM ook verdacht van het op 4 mei doden van een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag. Het is niet duidelijk of H. ook in deze zaak betrokkenheid ontkent. Een woordvoerder van het OM Den Haag laat weten dat de zaken los van elkaar worden behandeld.

H. ontsnapte twee keer uit de kliniek na moorden

H. verbleef begin mei meerdere keren in de ggz-instelling. Hij had zich vrijwillig laten opnemen op de middag na de moorden op de Brunssummerheide. Rond 17.15 uur arriveerde hij met bloed op zijn kleding in de kliniek.

Medewerkers van de kliniek vermoedden toen al dat hij betrokken was bij de dood van de twee wandelaars. H. werd daarom op de gesloten afdeling geplaatst. In de avond ontsnapte hij. H. had stoelen opgestapeld om over de muur van de binnenplaats te kunnen klimmen.

Diezelfde avond is hij door zijn ouders teruggebracht naar de kliniek. De volgende ochtend, de dag na de moorden, is hij opnieuw uit de kliniek ontsnapt. Mondriaan nam als gevolg daarvan contact op met de officier van justitie, om "te voorkomen dat H. meer slachtoffers zou maken".

Uit het verhoor met een betrokken psychiater is ook naar voren gekomen dat H. bij zijn vrijwillige opname had gemeld dat hij op de Brunssummerheide was geweest. Daarnaast zou hij met een mes hebben rondgelopen.

Dat H. op de gesloten afdeling is geplaatst, betekent niet per definitie dat hij ook in zijn vrijheden is beperkt. Omdat het in deze zaak om een vrijwillige opname gaat, moet hiervoor een wettelijke procedure zijn gestart. Mondriaan kan hier geen uitspraken over doen vanwege het beroepsgeheim.

Rechter-commissaris: Inhoud beelden belangrijker dan beroepsgeheim

Het OM had de kliniek gevraagd de beelden over te dragen voor het onderzoek. De kliniek besloot in goed overleg met de politie de beelden te delen, maar een rechter-commissaris moest daarna nog een besluit nemen over het medisch beroepsgeheim.

De rechter-commissaris vindt dat de beelden in het belang van het onderzoek moeten worden vrijgegeven en dat dit belangrijker is dan het beroepsgeheim.

Het medisch beroepsgeheim houdt in dat zorginstellingen geen gevoelige informatie over patiënten mogen delen met derden - ook niet met de politie of justitie, tenzij de patiënt hier zelf toestemming voor heeft gegeven. Dat geldt dus ook bij strafbare feiten.