Mirjam Salet, de waarnemend burgemeester van Gouda, heeft vrijdag besloten dat de politie in een aantal Goudse wijken tussen 22.30 en 4.00 uur preventief mag gaan fouilleren. Het besluit werd genomen naar aanleiding van een reeks autobranden in de afgelopen weken, meldt Omroep West vrijdag.

De politie Den Haag zegt tegen NU.nl dat er in totaal negentien auto's door brand beschadigd zijn geraakt.

De tijdelijke bevoegdheid van de politie geldt voor de wijken Goverwelle, Kort Haarlem, Korte Akkeren, Bloemendaal en Plaswijck.

Salet zegt het in een verklaring "erg zorgwekkend" te vinden dat er in Gouda de laatste weken autobranden worden gesticht. "Het gaat hier niet alleen om een laffe daad, maar ook om een gevaarlijke daad die veel schade veroorzaakt", aldus de waarnemend burgemeester.

"Ik sta in nauw contact met de politie en het OM, om steeds te bezien welke zichtbare en onzichtbare maatregelen er eventueel ingezet kunnen worden. De politie heeft aangegeven geholpen te zijn met de maatregel om preventief te kunnen fouilleren", aldus de burgemeester.

De politie meldt in een verklaring dat bij alle gevallen wordt uitgegaan van brandstichting. Ook onderzoekt de politie iedere brand afzonderlijk. Inmiddels is er een speciaal rechercheteam opgericht.