De NS adviseert reizigers dinsdag niet met de trein te reizen vanwege de pensioenstaking op die dag. Er rijden naar verwachting zeer beperkt tot geen treinen.

"Omdat we niet weten hoeveel mensen gaan staken, kunnen we niet aangeven welke treinen wel en welke treinen niet rijden", aldus de NS. Daarom is het volgens de vervoerder onmogelijk om een betrouwbare dienstregeling te maken.

Mogelijk heeft de staking, die 24 uur duurt, ook gevolgen voor de dienstregeling van woensdag. De NS doet daar op dit moment geen verdere uitspraken over.

Diverse vakbonden kondigden begin deze maand een grote staking in het stad- en streekvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan. Later zijn de acties uitgebreid naar andere steden. De bonden zeggen nu dat in heel het land bijna geen bussen, trams en treinen gaan rijden.

Vakbonden willen handhaving pensioenleeftijd

De vakbonden willen dat de pensioenleeftijd wordt gehandhaafd op 66 jaar. Volgens de bonden hebben miljoenen mensen met zwaar werk en werknemers die in ploegendiensten werken de grootste moeite om gezond hun pensioen te halen.

"Wij hebben begrip voor de zorgen over pensioenen, maar vinden het jammer dat opnieuw gekozen is voor een middel waar onze reizigers zeer veel hinder van ondervinden", zegt de NS. "Reizigers worden de dupe van een conflict waar NS geen partij in is."