Het aantal corruptiezaken waarbij ambtenaren van gemeenten en opsporingsdiensten betrokken zijn, is van 45 in 2017 naar 65 in 2018 gestegen. Dat blijkt uit het donderdag verschenen jaarverslag van het Openbaar Ministerie (OM).

In 2018 werden door de opsporingsdiensten 33 corruptiezaken onderzocht, tegenover 22 in 2017. Ook was er 32 keer sprake van lekken naar criminelen door ambtenaren. Een jaar eerder was dat nog 23 keer het geval.

Gerrit van der Burg, topman van het OM, zei donderdag in een reactie op het jaarverslag bij BNR dat "het voor ambtenaren soms lucratief is om bij criminaliteit weg te kijken". Volgens hem wordt er vooral als het om fraude en drugshandel gaat meer met criminelen samengewerkt.

Met 27.500 aangiften niets gedaan ondanks aanknopingspunten

Ook zou uit interne onderzoeken blijken dat sommige ambtenaren die verantwoordelijk waren voor de aanbestedingen bij gemeenten aan zelfverrijking deden. Hij wilde niet zeggen om welke gemeenten het ging.

De OM-baas maakt zich zorgen over de toenemende zware misdaad in combinatie met de capaciteitsproblemen. Met 27.500 aangiften of meldingen van strafbare feiten is door de politie niets gedaan, ondanks aanknopingspunten voor opsporing of vervolging.

Aantal geregistreerde misdrijven is gedaald

Het aantal geregistreerde misdrijven is wel gedaald, met 6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Desondanks kwam die daling in het laatste half jaar van 2018 ten einde.

Het aantal overvallen ligt 4 procent hoger dan in de afgelopen jaren. Ook het aantal geconstateerde verkeersmisdrijven - zoals rijden onder invloed - nam toe, net als verboden wapenbezit.