Grote fouten binnen Defensie hebben geleid tot incidenten waarbij militairen hitteletsel opliepen tijdens oefeningen in Nederland. Daarover bericht ZEMBLA, dat 'recente, vertrouwelijke onderzoeksrapporten' van het ministerie van Defensie in handen heeft.

De rapporten zijn opgesteld door de Commissie Hittestuwing van Defensie die vier hitteletselincidenten heeft onderzocht. De commissie concludeert dat leidinggevenden onvoldoende kennis hebben over het voorkomen van hitteletsel.

Er zijn vier hitteletselincidenten geweest, waarbij zes militairen tijdens hun opleiding een hitteberoerte hebben opgelopen en in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Zeker drie betrokken militairen zouden blijvende schade hebben opgelopen.

Defensie bekende aansprakelijkheid voor dood militair

Een hitteberoerte ontstaat door oververhitting van het lichaam. Acute medische zorg is noodzakelijk, omdat schade kan ontstaan aan organen waardoor een hitteberoerte levensbedreigend kan zijn.

In 2016 overleed de twintigjarige Marechaussee-leerling Kelvin Bosman aan de gevolgen van een hitteberoerte. Defensie bekende in februari aansprakelijkheid voor zijn overlijden.

Temperatuur boven de 25 graden bij alle incidenten

De incidenten waarvan melding wordt gemaakt in het rapport, vonden plaats tijdens oefeningen in Nederland in het voorjaar en de zomer van 2017. Bij alle incidenten was er sprake van temperaturen boven de 25 graden.

Uit nieuwe cijfers van Defensie blijkt dat er sinds 2011 in totaal 89 hitteletselincidenten binnen Defensie zijn gemeld. Daarvan hebben dertig gevallen tot ziekenhuisopnamen geleid.

42 incidenten hebben zich voorgedaan bij de Koninklijke Landmacht en 33 bij de Marine. Zeven militairen hebben blijvend letsel aan de hitteberoerte overgehouden.

Nico van der Zee, directeur Veiligheid bij Defensie, erkent in het televisieprogramma dat de krijgsmacht onvoldoende oog heeft gehad voor de risico's. Hij kwalificeert de kennis van het fenomeen hitteletsel binnen Defensie als "onvoldoende".

Militaire moesten oefeningen in volledige kledij uitvoeren

De onderzoekscommissie beveelt aan om de oefeningen en de kleding van de militairen aan te passen aan de hoge temperaturen, en voorafgaand aan de oefening een risicoanalyse te maken.

Dat is bij alle incidenten niet gebeurd, blijkt uit de rapporten. Ondanks de hoge temperaturen moesten de militairen de oefeningen uitvoeren in volledige uitrusting, inclusief helm, overjas, handschoenen en bepakking.

De uitzending van ZEMBLA is donderdag om 21.15 uur te zien op NPO2.