Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zes jaar cel geëist tegen twee voormalige beveiligers die terechtstaan voor het medeplegen van de kluisjesroof bij een Rabobank-vestiging in Oudenbosch, blijkt dinsdag tijdens de inhoudelijke zitting in de rechtbank van Breda.

Bij de geruchtmakende roof werden in maart 2018 zeker tweehonderd kluisjes leeggehaald. De Rabobank heeft al 12 miljoen euro schadevergoeding uitbetaald aan gedupeerden.

Het OM meent dat de verdachten het vertrouwen van cliënten van de bank hebben geschaad. "Kostbaarheden, waarvan de waarde niet in geld is uit te drukken, zijn verdwenen."

De twee verdachten, Henri van W. (44) en Agron K. (46), waren werkzaam als beveiliger bij het filiaal in Oudenbosch. Ze worden ervan verdacht het alarm te hebben uitgeschakeld en de deur van de bank te hebben opengezet, zodat twee oud-collega's de roof gemakkelijk konden uitvoeren.

Ook zouden ze safeloketten hebben klaargezet.

Contact tijdens voorbereiding en roof

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de vier verdachten contact hadden tijdens de voorbereiding en in de nacht dat de roof plaatsvond.

Eenmaal binnen namen de twee oud-collega's ruim de tijd om de kluisjes leeg te halen. Ruim 24 uur later was op camerabeelden te zien hoe ze met volle vuilniszakken vertrokken. Ze verblijven waarschijnlijk in het buitenland.

De buit is overigens nooit gevonden. De Rabobank claimde dinsdag bij de rechtbank 8,5 miljoen euro bij de mannen.