Advocaat Jan Huibers vindt dat de rechtbank zijn cliënt Naoufal 'Noffel' F. (38) moet vrijspreken van de moord op Mohammad Reza Kolahi Samadi, die in Nederland onder de schuilnaam Ali Motamed leefde. Volgens de raadsman ontbreekt het aan overtuigend bewijs. Het OM eiste eerder een levenslange gevangenisstraf.

Huibers voegde daar maandag aan toe dat de rechtbank en verdediging door het OM zijn "geblinddoekt" door informatieverzoeken te negeren.

Justitie tilt er zwaar aan dat de moord op Kolahi Samadi net een maand na een moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter 'Pjotr' R. werd gepleegd. 'Noffel' kreeg als opdrachtgever in die zaak vorig jaar achttien jaar celstraf.

Volgens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft Iran de uiteindelijke opdracht voor de liquidatie van Kolahi Samadi in december 2015 gegeven. Hij wordt door Iran verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aanslag in dat land in het jaar 1981. Daar zijn 73 mensen bij omgekomen.

Kolahi Samadi werd bij verstek tot de dood veroordeeld. Begin jaren negentig vroeg hij asiel aan in Nederland.

Geen bewijs voor connectie tussen Iran en verdachte

Het OM heeft in deze zaak laten weten dat de informatie van de AIVD strafrechtelijk nooit vast is komen te staan.

Van een bewezen connectie tussen F. en Iran is dus geen sprake. Die is er volgens het OM wel tussen F. en de uitvoerders van de moord, Anouar A. (29) en Moreo M. (36). Zij werden op 12 april veroordeeld tot celstraffen van 25 jaar.

Bewijs OM afkomstig van PGP-toestellen

In de zaak tegen F. komt het bewijs voornamelijk van afgeluisterde gesprekken en conversaties op gekraakte PGP-toestellen, waarin 'Noffel' zou worden aangeduid met bijnamen die justitie aan hem linkt, zoals 'Vieze' en 'Groot Hooft'.

Nadat F. eerder al ontkende zulke bijnamen te hebben gehad, stelde zijn raadsman maandag dat die namen bewijstechnisch niet aan zijn cliënt zijn te koppelen.

Dat geldt ook voor twee PGP-toestellen die hij volgens justitie heeft gebruikt, zei Huibers. Van "een aansturende rol" vanaf de toestellen is volgens hem bovendien geen sprake. "Een van beide toestellen was hoogstens een paar dagen doorgeefluik tussen de werkelijke organisatoren en de uitvoerders", aldus de advocaat.