Bij een zeer grote brand in een woonhuis en een slagerij in het Gelderse dorp Herveld zijn zondagochtend waarschijnlijk twee honden omgekomen. Er vielen geen menselijke slachtoffers. De twee panden zijn volledig verwoest, zegt de Veiligheidsregio Gelderland-Midden tegen NU.nl.

De brand brak zondag omstreeks 10.45 uur uit. Op dat moment waren de bewoners niet thuis. Hun honden waren nog wel in het pand, maar de brandweer trof die niet aan. Daarom vreest de woordvoerder dat zij het niet hebben overleefd.

De brandweer rukte met veel materieel en ondersteuning van regionale eenheden uit om te voorkomen dat de brand zou overslaan op woningen in de omgeving. Enkele uren na de melding over de brand werd het sein brand meester gegeven.

Het rieten dak van beide panden is ingestort, waardoor het voor de brandweer gevaarlijk was om dichtbij te komen. Daarom werden de panden gecontroleerd afgebrand, zo zei de woordvoerder. De nabijgelegen slachterij werd niet getroffen door de brand.

Omstanders en brandweerlieden gecontroleerd op rookinhalatie

Er kwam een ambulance ter plaatse om betrokken brandweerpersoneel en omstanders te controleren op rookinhalatie.

De brandweer laat weten dat in de omgeving "brandresten" kunnen gevonden worden. "Stukjes riet van het dak, stukjes roet, stukjes isolatiemateriaal. We adviseren bewoners om die met water weg te spoelen en om grote stukken zelf weg te gooien."

Weerplaza: 'Rook is zelfs zichtbaar op neerslagradar'

De rook als gevolg van het vuur was in de wijde omtrek van de brand te zien. Volgens Weerplaza was de rook zelfs zichtbaar op de neerslagradar. De radar in Herwijnen registreerde de asdeeltjes.

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend.