Peter R. de Vries zegt dinsdag dat hij op de dodenlijst van topcrimineel Ridouan Taghi staat. Dat zou een gevolg zijn van uitspraken die hij over de nog altijd voortvluchtige man heeft gedaan. Volgens de misdaadverslaggever heeft Taghi opdracht gegeven om hem te liquideren.

De Vries bevestigt in gesprek met NU.nl, na berichtgeving van De Telegraaf, dat hij van het Openbaar Ministerie (OM) te horen kreeg dat Taghi een huurmoordenaar betaald heeft om hem om te brengen. Dat was een aantal weken geleden.

"Ik kan nu niet anders dan dit in de publiciteit brengen", zegt De Vries tegen de krant. In gesprek met NU.nl meldt hij dat hij hoopt dat de dreiging "stukgemaakt" wordt door het naar buiten brengen van de informatie.

"Ik waarschuw nu dat ik ervan weet", aldus de misdaadverslaggever. "Als jij van plan bent een bank te beroven en je hoort op de radio dat de bank van het plan weet, zul je je ook bedenken." Hij wil niet zeggen of de bedreiging invloed heeft op zijn werkzaamheden.

De Vries is niet de eerste journalist die door Taghi bedreigd zou worden. Ook misdaadverslaggever John van den Heuvel zou bedreigd worden door de crimineel. Hierdoor kon hij enige tijd niet naar de studio van RTL Boulevard komen.

OM: Voortvluchtige crimineel verantwoordelijk voor meerdere liquidaties

Taghi wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor het laten uitvoeren van meerdere liquidaties. Het gaat hier om onder meer de moorden op Samir Erraghib (2016) en Hakim Changachi (2017). Ook zou de groep rondom Taghi verantwoordelijk zijn voor het doodschieten van misdaadverslaggever Martin Kok in 2016.

Daarnaast zou de voortvluchtige crimineel de aanslag op De Telegraaf hebben laten uitvoeren. Een man reed vorig jaar met een auto het pand van de redactie in en stak het voertuig daarna in brand.