De Rotterdamse 'Gele Hesjes' stoppen ermee. Voorman Marco de Haas besloot de stekker uit de Rotterdamse tak van de beweging te trekken nadat er zaterdag slechts tien mensen op kwamen dagen bij een demonstratie, zegt hij tegen het AD.

Bij een actie in december kwamen er nog zo'n 250 mensen opdagen, maar sinds die tijd liepen de aantallen terug. Zaterdag werd met een opkomst van tien demonstranten een dieptepunt bereikt.

"Ik begrijp er heel weinig van", zegt De Haas tegen het dagblad. "Wellicht hebben de handweigeraars het deze week écht verpest. Dat heeft het vertrouwen van de mensen in de demonstranten neergesabeld."

Met de handweigering doelt De Haas op de ontmoeting tussen vijf 'Gele Hesjes' en premier Mark Rutte van dinsdag, waarbij Rutte geen hand kreeg van twee personen. Hierop besloot de Rotterdamse beweging geen gele hesjes meer te dragen, maar oranje.

"De handweigeraars hebben de beweging besmeurd, en dat is een schande. Wat je ook van Rutte vindt, geef hem op z'n minst fatsoenlijk een hand. Desnoods knijp je er flink in", zei De Haas woensdag naar aanleiding van de handweigering.

Ook Rutte reageerde geïrriteerd op de handweigering. Hij noemde die vrijdag "niet netjes". "In Nederland is de regel dat je elkaar een hand geeft", zei de minister-president na afloop van de ministerraad.

Voorman rekende zaterdag juist op een grote opkomst

Door de naderende Europese verkiezingen en het mooie weer rekende De Haas zaterdag juist op een grote opkomst. Toen er een half uur na de begintijd van de actie nog steeds maar tien mensen stonden, hakte de 'Gele Hesjes'-voorman de knoop door en stopte hij met de beweging.

"Jongens, de stekker gaat eruit. Het is klaar", citeert het AD De Haas. "Alle tijd en moeite, het is voor niets geweest."

De Rotterdam 'Gele Hesjes' waren zaterdagochtend van plan om zingend over de Erasmusbrug te gaan en uiteindelijk bij de Markthal te eindigen. Hierbij zouden ze voor het eerst in het oranje gekleed gaan.