Het hof in Den Bosch heeft dinsdag gezegd dat het meer informatie wil in de zaak die werknemers van Defensie die aan de kankerverwekkende stof chroom-6 zijn blootgesteld hadden aangespannen.

In een tussenvonnis zei het hof dinsdag dat zowel de eisende Stichting Gedupeerden Gevaarlijke Stoffen, NL-POMS als de gedaagde Nederlandse Staat tijdens een zitting op een aantal punten meer informatie zal moeten geven.

Zo wil het hof meer horen van de partijen over het rapport van het RIVM, dat vorige zomer concludeerde dat het beleid van Defensie op de POMS-locaties waar het personeel aan chroom-6 werd blootgesteld onvoldoende is geweest.

Ook wil het hof weten hoe het zit met de aansprakelijkheidsstellingen van de voormalige ambtenaren. Daarnaast wil het hof tijdens de zitting bekijken of er een minnelijke regeling tussen de stichting en de Staat getroffen kan worden.

De slachtoffers, die zich hebben verenigd in een stichting, zijn niet ziek geworden van de stof en komen daarom niet in aanmerking voor de vergoeding die mensen die wel ziek zijn geworden hebben gekregen. De groep, van zo'n driehonderd mensen, stapte daarop naar de rechter.

De rechtbank stelde eerder dat deze zaak niet thuishoort bij een burgerrechter, maar bij de bestuursrechter. Daarom ging de stichting in hoger beroep.

'Niet-zieke slachtoffers staan bloot aan angst voor ziekte'

De advocaat van de stichting - en dus de driehonderd slachtoffers - stelt dat de mensen die niet ziek zijn "voortdurend blootstaan aan de angst of ze misschien nog ziek worden".

Zo'n 2.500 werknemers van Defensie werkten tussen 1984 en 2006 aan het onderhoud van NAVO-materieel. Daarbij werd gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

In 60 seconden: Wat is chroom-6?
60
In 60 seconden: Wat is chroom-6?

Chroom-6 kan tot longkanker en astma leiden

Chroom-6, dat gebruikt wordt om roestvorming tegen te gaan, kwam vrij bij het schuren van oude treinstellen. Het werken met chroom-6 kan tot onder meer longkanker en neus(bijholte)kanker leiden.

Daarnaast kan het ook voor allergische reacties zorgen. De giftige stof kan bovendien voor astma en verschillende longaandoeningen zorgen.