Een militair die eind 2017 ernstige misstanden bij de Oranjekazerne in Schaarsbergen aan het licht bracht, is door zijn ex-vriendin aangeklaagd wegens mishandeling en laster, schrijft het AD maandag.

Hij zou onder meer tegen haar werkgever hebben gezegd dat ze medicijnen had gestolen, onder invloed van drank en drugs heeft gewerkt en de privacy van haar cliënten had geschonden. Ook zou hij haar meermaals hebben mishandeld.

De vrouw deed de aangifte zes maanden voordat de militair zelf een boekje over de krijgsmacht opendeed. Hij vertelde dat hij en twee collega's werden bedreigd, mishandeld, gepest en vernederd. Een van hen zou een vinger in zijn anus hebben gekregen, hijzelf zou anaal zijn verkracht.

Op 20 juni moet de militair voorkomen bij de militaire politierechter in Arnhem. Zijn advocaat wil niet inhoudelijk reageren op vragen van de krant.

Vijf militairen Oranjekazerne voor de rechter

Andere militairen stellen dat de klokkenluider onzin heeft verspreid. Het Openbaar Ministerie (OM) concludeerde na onderzoek dat meerdere beschuldigingen niet kloppen. Zo besloot het OM de militair die de klokkenluider verkracht zou hebben niet te vervolgen. Vier andere genoemde verdachten worden evenmin vervolgd.

Vijf andere militairen staan donderdag wel voor de rechter, omdat ze worden verdacht van aanranding, mishandeling en bedreiging.

Verdachte zou op slachtoffer geplast hebben

Een incident dat ter sprake komt, is het zogeheten 'drie man tillen'. "Hierbij gaat een militair met ontbloot onderlichaam op het hoofd van een andere militair zitten. Dit wordt als 'militaire aanranding' ten laste gelegd aan drie verdachten van 33, 29 en 26 jaar", aldus het OM. Ook zou een 26-jarige verdachte op een andere militair geplast hebben.

De verdachten hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn en plaatsen vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de klokkenluider.