Het historische Catalina-watervliegtuig heeft zondag zijn laatste vlucht boven Nederland gemaakt. Het toestel verhuist naar de Verenigde Staten.

De Catalina was het laatste exemplaar van dat type dat nog regelmatig boven Nederland vloog. De vliegboot vertrekt nu, omdat het erfgoedvereniging Bond Heemschut niet lukte om geldschieters te vinden voor het militaire toestel uit 1941.

De Catalina steeg rond het middaguur op vanaf Lelystad, waarna het koers zette richting Amsterdam. In zijn laatste ronde vloog het toestel onder andere over Zandvoort, Leiden, Rotterdam, Wageningen, Arnhem, Apeldoorn en Harderwijk.

Na een vlucht van ongeveer vijf kwartier landde de vliegboot weer op Lelystad Airport.

Toestel kampte met allerlei tegenslagen

Van het Catalina-watervliegtuig vlogen er tientallen rond in toenmalig Nederlands-Indië. Maar de stichting die het watervliegtuig de afgelopen jaren exploiteerde, kan de lasten niet meer dragen.

Het toestel kampte met allerlei tegenslagen. Zo raakte het vorige zomer beschadigd tijdens een ruwe landing op thuisbasis Lelystad. Het neuswiel weigerde dienst. Een jaar later was er opnieuw rampspoed en begaf de motor het.

Er staat nog wel een Catalina in het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg.

'Meest succesvolle patrouillevliegtuig van de geallieerden'

De Catalina uit Lelystad was in Amerikaanse dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bemanning bracht vanuit IJsland drie Duitse onderzeeboten tot zinken. Volgens de beheerstichting was het daarmee "het succesvolste patrouillevliegtuig van de geallieerde krijgsmacht".

Daarnaast stelt de stichting dat het "de oudste en zonder twijfel de mooiste nog vliegende Catalina van de wereld" is.