Jaarlijks wordt in maar zo'n 23 zaken van arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting een verdachte voorgeleid aan de rechter. In slechts de helft van deze gevallen wordt ook daadwerkelijk een persoon veroordeeld.

Dat meldt de Dadermonitor mensenhandel 2013-2017 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, donderdag. Volgens Bolhaar blijft de aanpak van dergelijke uitbuiting ernstig achter op die van seksuele uitbuiting.

Het aantal verdachten van alle vormen van mensenhandel is de afgelopen jaren sterk gedaald; van 257 zaken in 2013 tot 144 zaken twee jaar geleden.

De politie wil dit jaar 190 zaken naar het Openbaar Ministerie doorverwijzen en in 2022 240 zaken, maar volgens Bolhaar is dat onvoldoende. "Het is een herstel van wat in de jaren hiervoor verloren is gegaan, terwijl een ernstig delict als mensenhandel juist vraagt om vaker strafrechtelijk aanpakken van daders."

Het valt Bolhaar ook op dat de straffen die rechters opleggen voor mensenhandel sterk verschillen. Hij beveelt staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers aan onderzoek te doen naar welke factoren meewegen in de strafbepaling in dergelijke zaken.