De grote wisselstoring van woensdagavond die treinverkeer tussen Zwolle en het noorden van het land onmogelijk maakte, is voorbij. Duizenden reizigers strandden op de stations Zwolle, Meppel en Assen.

Een officier van dienst bij ProRail meldde op Twitter dat het defect rond 3.30 uur donderdag werd opgelost.

Volgens een woordvoerder van de spoorbeheerder ging het om een "zeer ingewikkeld" defect. "De kabel waar de breuk in zit, bevindt zich ver onder de grond."

De eerste problemen deden zich aan het einde van woensdagmiddag voor. Die storing leek snel verholpen, maar vanaf ongeveer 18.30 uur deed zich op het traject Zwolle-Meppel hetzelfde probleem voor.

Meeste gestrande reizigers stonden uren vast

Duizenden reizigers stonden door het defect opeens vast op diverse stations. Op station Zwolle stonden volgens ooggetuigen meer dan tweeduizend mensen te wachten op een bus.

De NS probeerde met bussen alle gestrande reizigers alsnog verder te krijgen. Dit nam echter meer tijd in beslag dan gepland, erkende een woordvoerder van NS.

Op sociale media vroegen gestrande reizigers of zij met automobilisten mee konden rijden naar Groningen, Leeuwarden of Assen. De NS deelde gratis koffie en thee uit op de getroffen stations.