Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren en Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hebben opdracht gegeven tot een onderzoek naar misstanden bij ProDemos. Eerder werd bekend dat een leidinggevende van het Haagse instituut ervan wordt verdacht seks te hebben afgedwongen bij zeker zeven mannen.

Een onafhankelijke commissie gaat meldingen over misstanden onderzoeken. Onderzoeksraad voor Veiligheid-voorzitter Tjibbe Joustra gaat leiding geven aan het onderzoek. Daarbij wordt ook gekeken naar de cultuur en werkwijze binnen ProDemos.

ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, verzorgt onder meer rondleidingen op het Binnenhof. Jaarlijks ontvangt de organisatie duizenden scholieren en studenten.

De NOS meldde maandag dat een medewerker van de organisatie zijn positie misbruikte om seks af te dwingen. Slachtoffers geven aan dat de man misbruik van hen maakte op kantoor, in zijn werkkamer, cafés rondom het Binnenhof en diverse andere locaties.

Zij zijn niet tevreden met de manier waarop ProDemos met hun meldingen is omgegaan. In februari waren de klachten gemeld, maar een extern onderzoek bleef uit. Daarnaast is de aangeboden hulp volgens de slachtoffers te summier.

ProDemos doet aangifte

Arib en Ollongren hebben de commissie gevraagd de resultaten voor de zomer te presenteren. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de leiding van ProDemos volledige medewerking toegezegd.

De organisatie laat dinsdag weten aangifte te doen tegen de werknemer. ProDemos heeft dat besloten nu het interne onderzoek is afgerond. De werknemer is inmiddels ontslagen. "Als (oud-)medewerkers ook aangifte willen doen, ondersteunen wij dit uiteraard", meldt de organisatie.