De staking georganiseerd door twee Amsterdamse BOA-bonden tijdens Koningsdag mag niet plaatsvinden, heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. De gemeente spande dinsdag een kort geding aan om de staking te voorkomen.

De uitspraak van de rechtbank betekent dat de Amsterdamse BOA's op zaterdag niet zullen staken tussen 18.00 uur 21.00 uur. De handhavers kozen dit tijdstip, omdat ze rond die tijd normaal gesproken de mensenmassa de stad uit moeten begeleiden.

De BOA's staken omdat ze pepperspray en wapenstok willen mogen dragen. Volgens de handhavers werken een wapenstok en pepperspray preventief en kan daarmee afstand en rust worden gecreëerd.

Eerder zei burgemeester Femke Halsema van Amsterdam dat minister Ferdinand Grapperhaus daarover gaat, niet de gemeente. Halsema zei normaliter achter de acties van de BOA's te staan, maar "dat is nu met Koningsdag anders". Ze vroeg de BOA's eerder al om de staking niet door te laten gaan, omdat ze bang is voor onveilige situaties in de stad.

In een reactie op Twitter laat vakbond BOA ACP weten zich te beraden op vervolgacties.

Eerder stopten de BOA's met bonnen uitschrijven

De Amsterdamse handhavers voeren al wekenlang actie in Amsterdam. Dinsdag verzamelden zo'n vijftig BOA's zich op de Dam als laatste waarschuwing richting burgemeester Halsema.

Ook schrijven de BOA's al een tijd geen bonnen meer uit, iets wat ze ook op Koningsdag door willen zetten.