De plaatsvervangend procureur-generaal heeft de Hoge Raad vrijdag geadviseerd om het oordeel waarin de politie gedeeltelijk aansprakelijk werd gesteld voor de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn in stand te houden. Hiermee zou de politie dus een schadevergoeding aan de slachtoffers en nabestaanden moeten betalen.

De eisers verwijten de politie dat een wapenvergunning is verstrekt aan schutter Tristan van der Vlis, die na de schietpartij in winkelcentrum Ridderhof zelfmoord pleegde.

De rechtbank wees de vorderingen van de vijftig slachtoffers en nabestaanden eerder af, maar het hof besloot vorig jaar toch dat de politie deels aansprakelijk was. De politie is hierop in cassatie gegaan.

"De plaatsvervangend procureur-generaal deelt het oordeel van het gerechtshof dat de destijds geldende regels voor het beslissen op een aanvraag wapenverlof niet alleen een algemeen belang dienen (de veiligheid van de samenleving), maar ook het belang van individuele personen om niet te worden verwond of gedood door kogels uit een vuurwapen waarvoor dat verlof is verleend."

Zes doden bij schietpartij op 9 april 2011

De 24-jarige Van der Vlis opende op 9 april 2011 het vuur, waarbij hij zes mensen doodschoot. Zeventien mensen raakten gewond.

De Hoge Raad doet op 6 september uitspraak. Het onafhankelijke advies van de procureur-generaal hoeft niet te worden overgenomen, maar dit wordt wel met regelmaat gedaan.