De politie meldt woensdag dat er tweeduizend extra bodycams worden aangeschaft na de eerste testperiode. De eerste conclusies wijzen erop dat het gebruik van de camera's tot een daling in tegen politieambtenaren gericht geweld leidt.

In onder meer Amsterdam is gekeken naar wat het dragen van een bodycam betekent voor het basisteam.Daaruit blijkt dat het dragen van een camera de-escalerend kan werken. "De beelden kunnen achteraf bovendien belangrijk ondersteunend bewijs vormen."

Uit het onderzoek blijkt dat agenten de camera's vooral nuttig vinden bij het uitdelen van bekeuringen. Van de dragers zegt 85 procent zich er veiliger door te voelen en voelt 73 procent zich gesteund in het werk.

Wel worden er kanttekeningen geplaatst in het onderzoek. Zo moet er meer aandacht worden besteed aan "voorlichting over de regels voor het gebruik van bodycams". Bij een deel van de agenten is dit nog onvoldoende.

"Op basis van het onderzoek wil de politie de bodycam in beperkte omvang structureel onderdeel maken van de operationele uitrusting van basisteams."