De 21-jarige Mila van den B. uit Nijmegen die op 23 maart tijdens een demonstratie opriep tot geweld tegen Thierry Baudet heeft dinsdag een werkstraf van 100 uur gekregen voor opruien en het bedreigen van de Forum voor Democratie-voorman. De eis was een werkstraf van 180 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk.

Tijdens de antiracismedemonstratie in maart van dit jaar in Amsterdam riep de Nijmeegse: "Als je Thierry dood wilt schieten, zeg dan paf." Zij werd naderhand door de politie opgepakt.

Het Openbaar Ministerie (OM) nam het de vrouw kwalijk dat zij wist dat de demonstratie media-aandacht genoot en dat de kans aanzienlijk was dat haar woorden wijd zouden worden verspreid. Uiteindelijk ging een filmpje met de uitspraken van de vrouw viral.

De vrouw zelf zegt nooit de bedoeling te hebben gehad mensen aan te zetten tot geweld tegen Baudet. Ze had de leus over de politicus al eerder gehoord tijdens de demonstratie en vond deze grappig, waarop ze de woorden zelf ook gebruikte. Pas achteraf drong het tot haar door dat het niet verstandig van haar was.

"Door publiekelijk op te roepen tot het doodschieten van Baudet heeft de vrouw de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden en zich schuldig gemaakt aan zowel opruiing als bedreiging", oordeelde de rechtbank.

Bedreiging extra beladen door moord op Pim Fortuyn

De officier van justitie wees er tijdens zijn requisitoir begin april op dat het oproepen tot geweld tegen een politicus na de moord op Pim Fortuyn in 2002 extra lading heeft gekregen.

"Een doodsbedreiging van een politicus is een zeer ernstige zaak en raakt onze democratie in de kern. De verdachte heeft met haar uitspraken een open zenuw geraakt", aldus de officier destijds.

"De associatie met de moord op Fortuyn draagt er ook toe bij dat er sprake was van een redelijke vrees dat het misdrijf waartoe werd opgeroepen, ook daadwerkelijk zou worden uitgevoerd", voegde de rechtbank daar dinsdag aan toe.