De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldt volgens de NRC in een geheime rapportage dat bijna een derde van het salarisbudget van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam in 2018 opging aan drie familieleden die werkzaam zijn op het lyceum.

Van een van hen, directeur Söner Atasoy, heeft de AIVD inmiddels vastgesteld dat hij boven de wettelijke salarisnorm voor schoolbestuurders zat.

Uit een tweede AIVD-bericht blijkt dat bijna een derde van het salarisbudget is terechtgekomen bij drie familieleden. Naast Söner Atasoy gaat het om zijn broer Son Tekin Atasoy en diens schoonzus.

Atasoy bevestigt in gesprek met de NRC dat hij de wettelijke norm heeft overschreden en dat hij vanaf 2019 het te veel ontvangen geld terugbetaalt. "Als de AIVD zo graag ambtsberichten wil uitdoen, moeten ze met tyfusbewijzen komen", reageert hij in de krant.

Het Cornelius Haga Lyceum, een islamitische middelbare school, raakte vorige maand in opspraak toen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwde voor "antidemocratisch" onderwijs en schoolleiders die banden zouden onderhouden met radicale salafisten en een Tsjetsjeense terreurbeweging.