Het Openbaar Ministerie (OM) wil de per ongeluk onder advocaten verspreide foto van kroongetuige Nabil B. terug.

B. is kroongetuige in het grote liquidatieonderzoek-Marengo. Dat onderzoek is gericht op de veronderstelde bende van de voortvluchtige Ridouan Taghi. De bende wordt verdacht van een reeks moorden in de onderwereld. Met het oog op de veiligheid van B. wil het OM de foto retour, bevestigt een woordvoerder.

Vorige week bleek dat het OM de portretfoto van B. in het dossier heeft gestopt. De Telegraaf publiceerde een onherkenbaar gemaakte versie van deze foto. Justitie zei geschrokken te zijn van de eigen fout, maar nog meer van het feit dat de foto was doorgespeeld aan de krant.

Drie advocaten van het Amsterdamse kantoor Ficq & Partners hebben het OM al laten weten dat zij niet van plan zijn de foto weer aan het justitie af te staan. Dat zou volgens hen in strijd zijn met de belangen van hun cliënten, zegt Nico Meijering. Verdachte Mohammed R. wordt door Meijering bijgestaan.

'Ons belang weegt zwaarder dan de belangen van het OM'

"Deze foto kan voor ons noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van eigen onderzoek. Als we die foto daarvoor gebruiken, zullen we dat uiteraard heel behoedzaam en zorgvuldig doen. Alles afwegend vinden wij ons belang zwaarder wegen dan de belangen van het OM."

Meijering wijst er daarnaast op dat zijn cliënt R. zelf slachtoffer is geweest van een mislukte aanslag. Hij vindt het gek dat het OM er geen moeite mee heeft gehad een foto van R. in het dossier te stoppen, terwijl hij niet de bescherming geniet die kroongetuige B. heeft.

Kroongetuige B. legde al tientallen verklaringen af

B. heeft inmiddels tientallen verklaringen afgelegd in het nog steeds uitdijende onderzoek. Hij zal in juli voor het eerst door de betrokken advocaten kunnen worden ondervraagd.

Over de veiligheid van B. en zijn familie is al eerder groter commotie ontstaan. In maart 2018 werd zijn broer in Amsterdam doodgeschoten. Dit gebeurde een week nadat het OM de kroongetuigenovereenkomst met B. had bekendgemaakt.