Bij de onrust die werd veroorzaakt door een groep scholieren bij het Amstelveen College, is vrijdag een scholier aangehouden. De school is uit angst voor rellen de hele dag gesloten.

Een woordvoerder van de politie bevestigt in gesprek met NU.nl dat er een aanhouding is verricht. Het gaat om een scholier die een agent zou hebben bespuugd.

Het Amstelveen College meldde vrijdagochtend de deuren gesloten te houden. De school in Amstelveen deed dit vanwege signalen dat leerlingen rellen wilden veroorzaken bij de jaarlijkse examenstunt. Ondanks de sluiting kwamen er leerlingen naar het gebouw.

De aanwezige scholieren staken vuurwerk af en hadden eieren bij zich. Naast politieagenten waren er enkele bewakers met honden ter plaatse.

School zou normaal gesproken na twee lesuren ontruimd worden

De school zou normaal gesproken op de dag van de eindexamenstunt na twee lesuren worden ontruimd voor de festiviteiten. Vanwege de verwachte onrust zijn er de hele dag geen lessen voor de leerlingen die dit jaar geen examen doen.

Rector Anke de Peuter-Van der Veen bevestigde eerder op vrijdag na berichtgeving van Het Parool dat de meeste signalen afkomstig waren van sociale media.

"Ook kwamen er signalen van ouders, afdelingsleiders en conciërges. Leerlingen riepen op om 'ernstig te gaan rellen' en onder meer vuurwerk mee te nemen", aldus de rector.

Late bekendmaking vanwege angst voor incidenten in de nacht

De middelbare school informeerde de ouders en leerlingen vrijdagochtend. De school zegt er bewust voor gekozen te hebben om de sluiting pas op de dag zelf bekend te maken. "Dit vanwege angst voor incidenten in de nacht."

Het Amstelveen College zegt in de komende jaren met examenleerlingen in gesprek te willen gaan over een goed verloop van de examenstunt. De school in Amstelveen telt zo'n zeventienhonderd leerlingen.

Examenleerlingen veroorzaakten al eerder problemen tijdens festiviteiten. Leerlingen van het IJburg College in Amsterdam gooiden vorig jaar bijvoorbeeld eieren naar politieagenten.