Het Amstelveen College houdt de deuren vrijdag gesloten. De school in Amstelveen doet dit vanwege het signaal dat leerlingen rellen willen veroorzaken bij de jaarlijkse examenstunt. Een groep leerlingen heeft zich ondanks de sluiting verzameld bij het gebouw.

De school zou normaal gesproken na twee lesuren worden ontruimd voor de festiviteiten. Vanwege de verwachte onrust zijn er de hele dag ook geen lessen voor de leerlingen die dit jaar geen examen doen.

Rector Anke de Peuter-Van der Veen bevestigt na berichtgeving van Het Parool in gesprek met NU.nl dat de meeste signalen afkomstig waren van sociale media.

"Ook kwamen er signalen van ouders, afdelingsleiders en conciërges. Leerlingen riepen op om 'ernstig te gaan rellen' en onder meer vuurwerk mee te nemen", aldus de rector.

Late bekendmaking vanwege angst voor incidenten in de nacht

Het Amstelveen College informeerde de ouders en leerlingen vrijdagochtend. De school zegt er bewust voor gekozen te hebben om de sluiting pas op de dag zelf bekend te maken. "Dit vanwege angst voor incidenten in de nacht."

Hoewel de school gesloten is, heeft zich vrijdagochtend toch een groep leerlingen verzameld bij het pand. Zij hebben onder meer vuurwerk afgestoken. Er zijn bewakers aanwezig en de politie laat aan NU.nl weten dat er ook agenten ter plaatse zijn.

Vorig jaar problemen rond IJburg College

Het Amstelveen College zegt in de komende jaren met examenleerlingen in gesprek te willen gaan over een goed verloop van de examenstunt. De school in Amstelveen telt zo'n zeventienhonderd leerlingen.

Examenleerlingen veroorzaakten al eerder problemen tijdens festiviteiten. Leerlingen van het IJburg College in Amsterdam gooiden vorig jaar bijvoorbeeld eieren naar politieagenten.