De psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder, waar Michael P. verbleef, zal komende tijd geen zedendelinquenten opnemen. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil hiermee het "vertrouwen weer opbouwen".

Minister Dekker was donderdagavond in Den Dolder om te praten met de inwoners van het dorp.

Volgens verschillende media zouden er het hele jaar geen patiënten zoals P., de man die Anne Faber doodde, worden opgenomen.

Dekker stelde tijdens de bijeenkomst dat P. nooit in Den Dolder had mogen zitten. Een burger reageerde sceptisch op het nieuws dat er de komende tijd geen vergelijkbare patiënten zullen worden opgenomen: "P. is er ook doorheen geglipt."

Minister Dekker heeft donderdag dan ook de onrust onder inwoners van Den Dolder niet kunnen wegnemen. "100 procent veiligheid kan ik u niet garanderen. Ik kan u beloven dat alle instanties er elke dag voor knokken om herhaling te voorkomen. Zorginstelling Fivoor verdient het om een kans te krijgen."

Minister ziet geen aanleiding om kliniek te sluiten

In een volle zaal met verontruste omwonenden zei Dekker vervolgens dat hij geen aanleiding ziet om de kliniek waar P. verbleef te sluiten. Volgens hem heeft Fivoor de zaken op orde.

Het personeelsbestand is volgens de minister stevig, de verslavingszorg is onder controle en er wordt beter gekeken naar wie er 'binnen' zit. Wel heeft hij de inspectie gevraagd de komende tijd vaker naar Fivoor te gaan.

Verscherpt toezicht is volgens de minister niet meer nodig. Eerder werd al besloten dat de kliniek geen patiënten met complexe problematiek meer mag opnemen.

Bezorgde bewoners vertrekken bij een school in Den Dolder na afloop van een gesprek met minister Sander Dekker van Rechtsbescherming. (Foto: ANP)

Inwoners maken zich nog steeds zorgen over veiligheid

Bewoners zijn juist bang dat de alertheid zal verslappen. "Onze veiligheid is verwaarloosd", zegt een man. Dit beangstigt hem naar eigen zeggen. "In wat voor een omgeving hebben wij de afgelopen tien jaar geleefd?", vraagt hij zich hardop af.

Veel mensen maken zich zorgen over hun dochters die worden lastiggevallen. "Blijf incidenten melden", benadrukt burgemeester Koos Janssen van Zeist, waar Den Dolder onder valt.

Dekker ziet de avond als een eerste kleine stap in het herstel van vertrouwen. Hij belooft meer openheid, ook over fouten die worden gemaakt. "Ik snap uw onrust. De kliniek mag niet ten koste gaan van uw veiligheid."